Döngüler ve Hisler

İnsanlar sürekli bir şeyler hissettiklerini söylerler ama bu doğru mudur? İnsanlar gerçekten de bir şeyler hissedebiliyor mu özellikle de günümüzde. Günümüzde ençok konuşulan konulardan bazıları hislerin düzgün yaşanıp yaşanamadığı hakkındadır. Mesela bir anı yad edilirken insanlar bu anıyı anlatır fakat kendisinde nasıl bir his oluşturduğunu unutur veyahut anlatamaz. Bir hatırayı anlatmak dışında da çok şey vardır örnek vermek gerekirse güzel bir anı yaşanıyor fakat o anı yaşanırken ne hissedildiği anlaşılmayor. İnsanlar kendilerinin ve diğer insanların ne hissettiğini unuttular. Anlayamıyorlar. Tüm bunlar neden? Toplum mu köreltti hislerimizi, diziler mi köreltti yoksa yaşanılanlar mı? Her bir gün aynıymış gibi düşünmemizden kaynaklı mı yoksa tüm sebep? Bunu herkes farklı yorumlayabilir. Ben de kendi tarzımda yorumlayacağım.
Fikrimce tüm sebep insanların zihni. İnsanların her türlü şeye benzer tepkiler vermeleri onların zihninde bu hissetme özelliğini köreltip azaltmakta. Ya bir an'a fazla odaklanıyorlar ya da hiç odaklanmıyorlar. Ya bir şey yapıyorlar ya da hiç yapmıyorlar. Sadece siyah ve beyaz gibi. Ya hep ya hiç. İnsan beyni farkındalık kazanmadığı sürece bu tarz bir döngüde kalıyor. Döngüler kırılmak için vardır düşüncesindeyim. Fakat sağlıklı ve sağlıksız döngü olarak iki farklı şey vardır. İşe gitmek, okula gitmek, aileyle zaman geçirmek gibi döngüler sağlıklı döngülerdir ama zararlı alışkanlıklar, tartışmalarla dolu ilişkiler, bir arkadaş ile haftanın her gününü ve her saatini geçirmek gibi şeyler sağlıksızdır. Arkadaş ile alakalı olanın sebebi insanların bir süre sonra bunalmasından kaynaklıdır. İnsanlar kolay bunalır ve yorulur. Sevgilisi olan bir insan bile tüm vaktini onunla geçirirse ne kadar seviyor olursa olsun bunalır. Sağlıksızlaşır. Yorucu olur. Bundan kaynaklı insanlar bir şey hissetmediklerini söyler çünkü döngüye takılı kalmışlardır.
İnsanların zihninde döngü rahatlatıcı gözükse bile güzel şeyler kısa sürelidir düşüncesiyle ilerlemeliler. Sevdiğin birini mi görmek istiyorsun, uzun süreli olursa bunaltır. Kısa süre o zamanı değerli kılar ve düşününce bile insanlarda bir his doğurur. Kalp ısınması da bir histir mesela. Sevgi gibi. Tüm vaktini kitap okumaya ayıran biri de bunalır. Kitap ile alakasız olan aktivitelerin hasretine düşer. O yüzden bir süre sonra azaltır, azalttığında değerinin farkına varır. Özler, bu özlemek de bir histir. O özlem ile tekrar okumaya başlar.
Döngüleri kırmak insanların ruh sağlığı için de bir şeyler hissetmek için de her zaman önemli olmuştur. Önemli olmalıdır demek de doğru kabul edilebilir. Az olsun öz olsun der ebeveynlerimiz. Arkadaşlar için dense bile fikrim doğrultusunda her konuda bu cümle doğrudur. Bir şarkıyı günde yirmi veya otuz kere mi dinliyorsun? Bir hafta sonra o şarkının yüzüne bakmazsın.
İnsanlar döngüsel varlıklardır maalesef fakat bu döngüyü kırmak sadece bizlerin elinde. Döngüyü kırıp farkına varmalıyız. En güzel anılar en az yaşanmışlardır. Az yaşanmış olmaları değerini arttırır.