Güçlü Farkındalık İçin “Güzel İzmir Hareketi”

YAYINLAMA:

Toplumsal bütünleşmenin ve toplumsal değişimin göstergesi niteliğini barındıran yaşanan mekanlar, bir arada olmanın etkisiyle merkezi bir misyon üstleniyor. Birbirine benzemenin sadece biçimsel olarak değil, taşıdığı değerler açısından da çözülmenin görüldüğü anlatı mekanlarında, özgün sınırların hissizleştiğini de görebilmek mümkün. Benzeşme ya da birbirine tüm fonksiyonlarıyla yakın olmak, aynı olmak, biricikliği ortadan kaldırmasına neden olsa da buna engel olunabilecek, benzeşme sürecinde kendi kalabilme niteliğini koruyabilecek atılımlar halihazırda bulunabiliyor. Alternatif politikalar, alternatif seçenekler tasarlananı idealize edebiliyor. “Güzel İzmir Hareketi” de yaşam alanlarını idealize etmenin bir anlatımı adeta. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan nitelikli bir proje olması yönüyle kentin bilinirliğini pekiştiriyor. Kamusal alanların ön plana çıkarılmasını hedefleyen projede sosyal paylaşımların yaşandığı ve kent imajını özetleyen yerleşik alanların daha katılımcı, işlevsel olarak ön plana çıkarılmasını ilke ediniyor. Bu yönüyle kent sakinlerinin ve yönetim erkinin birlikteliğinde yaşanabilir alanların rehabilitasyonu, demokratik toplum platformlarının zenginleşmesine de katkı sağlayacağı inancını güçlendiriyor. Kentin küresel olarak tanınmasına aracı olan ve kent mekanlarının ekonomik, sosyal, kültürel yönlerden özgünlüğünü koruyacak tematik planlamalar toplum geleceğini her yönüyle etkilemektedir. 
“Güzel İzmir Hareketi” projesinde “Güvenli Okul Çevresi” teması ortak yaşam alanlarını temsil eden, kamu hizmetlerinin sağlandığı mekanlar olarak kentin güçlü kanallarını vurgulamaktadır. Okul ve çevre ilişkileri bağlamında güvenli alanların yaygınlaştırılması, teşvik edilmesi, etkin öğrenimin devamlılığı, okul ve çevre ilişkisinin yüksek katılımını önceleyen projede toplumsal aktörlük bilincine değer verilirken kentin dokusunu oluşturan çocuk parkları, üretkenliği besleyen sokaklar, alışveriş yerleri, meydanlar gibi birbirinden farklı toplumsal kullanım alanları kolektif duygunun gelişmesine de eşlik ediyor.

Kent toplumunun yaşam kalitesini artırması, bireylerin kamusal alanlar ile arasındaki birlikteliğiyle ilişkilidir. İş birliği ve dayanışmanın artması, yurttaşların ya da daha sınırlı alanlarda kent sakinlerinin bulundukları mekanlara bağlayıcılıkları, mevcut projelere katılımlarının teşvikleriyle de orantılıdır. Kaliteli ve sürdürülebilir yönetim, kurumlar arası performans, kurumların kendi aralarındaki işbirliği, halkla teması insan odaklı yönetimin esasını oluşturmaktadır. Kentin küresel platformlarda farklılığını ortaya koyarak rekabetçi konumunu sürdürmek, yaşanabilir yer olmasıyla tercih edilmesi, kentin zihinlerde oluşturduğu görsellik açısından stratejik bir değer taşımaktadır. Dolayısıyla güvenli kent algısının oluşturulması, olumlu kent profilinin güçlendirilmesi bağlamında yöresel, bölgesel ve uluslararası arenada kentin özgün kimliğinin bilinirliği açısından etkin planlama kaçınılmaz görünmektedir. 

Öyle ki Güzel Kent İzmir Projesi de kent imajının ayırt edici yönünü kent sınırları içerisinde gelişmeye açık ve yaratıcı kimliğiyle temsil etmekte, kentin olumlu tanınmasını destekleyerek nitelikli çalışmaların devamına işaret ediyor.  Ve sürdürülebilir gelişim için yerel yönetimlerin halkla iş birliği konusunda başarılı sonuçların somut örneğini oluşturacağına inanıyorum. Bu güzel şehir… İZMİR için yenilikçi ve nitelikli projelerin yapılması, devam ettirilmesi temennisiyle…
                                                                                           
Nevin SİLYANOĞLU AYDEMİR
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *