İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Yerel İzmir'in Tescilli Lezzeti: Ödemiş Köftesi Coğrafi İşaretle Koruma Altında

İzmir'in Tescilli Lezzeti: Ödemiş Köftesi Coğrafi İşaretle Koruma Altında

Ödemiş köftesi, İzmir'in tescilli lezzeti olarak coğrafi işaretle koruma altına alındı. Bu adım, geleneksel tarifin ve bölgesel kültürün sürdürülebilirliğini sağlarken, yerel üreticilerin de desteklenmesine katkı sunacak.

3 Dakika
Okunma Süresi

Ege Bölgesi'nin zengin mutfak kültürünün incilerinden biri olan Ödemiş Köftesi, kendine özgü tadı ve yapım tekniğiyle Türkiye'nin tescilli lezzetleri arasına katıldı. İzmir'in Ödemiş ilçesine özgü bu şiş köfte türü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak koruma altına alındı.

İrmik Kullanımıyla Farklılaşıyor

Ödemiş Köftesi'ni diğer köftelerden ayıran en belirgin özellik, içeriğinde irmik kullanılmasıdır. Dana veya doğurmamış düve etinden yapılan köfte, silindir şeklinde hazırlanır ve çiğ iken 14-15 cm, piştiğinde ise 9-11 cm uzunluğunda olur. İrmik kullanımı, köfteye kendine has bir doku ve lezzet kazandırır.

Coğrafi İşaret Bilgileri

  • Coğrafi İşaretin Adı: Ödemiş Köftesi
  • Tescil Türü: Mahreç İşareti
  • Tescil Tarihi: 12.04.2021
  • Başvuru Tarihi: 11.12.2019
  • Tescil Ettiren: Ödemiş Ticaret Odası
  • Coğrafi Sınırı: İzmir ili Ödemiş ilçesi. Bu ibare, logo ve amblem ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde ya da işletmede kolayca görülecek şekilde kullanılır.

Geleneksel Üretim Metodu

Ödemiş Köftesi'nin lezzeti, nesilden nesile aktarılan geleneksel üretim metoduna dayanır. Köftede kullanılan etler tercihen Ödemiş ve çevresindeki bölgelerde yetişen dana veya doğurmamış düve etleridir. Kıyma çekildikten sonra irmik, yemeklik tuz, kimyon, karabiber ve kekik gibi malzemeler eklenir. Karışım, irmiğin içinde görünmeyecek hale gelmesi için yoğurma makinesinde yaz aylarında yaklaşık 8 dakika, kış aylarında ise 5 dakika kadar karıştırılır. Köfte hamuru silindir şekline getirilip 14-15 cm uzunluğunda kesilir ve soğuk ortamda (0-4 ℃) ortalama 8-12 saat dinlendirilir. Ödemiş Köftesi, geleneksel olarak odun kömürü ile yanan ızgarada, köftelerle ateş arasında yaklaşık 10 cm mesafe bırakılarak normal ateşte pişirilir.

Sunumu da Kendine Has

Ödemiş Köftesi, geleneksel olarak kalaylanmış bakır tabakta servis edilir. En belirgin servis özelliği ise, dikey ve dikdörtgen şekilde dilimlenen yarım ekmeğin, ayrı bir yerde eritilmiş tereyağına eklenen acı olmayan kırmızı toz bibere bandırılarak köftenin yanına konmasıdır. Bir porsiyonda genellikle 7 tane köfte bulunur. Servis tabağına ayrıca bakır tavada pişirilmiş domates dilimleri, ızgarada pişirilmiş közlenmiş biber veya doğranmış maydanoz da eklenebilir.

Çiğ Satışı ve Muhafaza

Ödemiş Köftesi, pişmemiş halde ambalajlanıp soğuk zincir bozulmadan satışa sunulabilir. Hava almayacak şekilde vakumlanarak muhafaza edilen çiğ köftenin +4 derecede 30 gün, -18 derecede ise 100 gün bekleme süresi vardır. Ürün çözüldükten sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.

Ödemiş Köftesi, içeriğindeki irmik, özel üretim metodu ve sunum şekliyle yöreye özgü bir lezzettir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alması, bu eşsiz lezzetin korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *