İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Yerel İzmir’e dev çöp ve enerji tesisi mi geliyor? Kritik toplantı tarihi belli oldu!

İzmir’e dev çöp ve enerji tesisi mi geliyor? Kritik toplantı tarihi belli oldu!

İzmir’de Harmandalı kapanıyor, yerine dev atık ve enerji tesisi planlanıyor. Proje için kritik ÇED toplantısı 9 Temmuz’da! 51 yıllık dev planın detayları ortaya çıktı.

3 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin evsel atıklarını depoladığı Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Alanı'nı kapatmak için hayata geçirmek istediği Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi ile yeni bir gelişme yaşandı.

Kentin güneyinde bulunan ilçelerin çöplerini ayrıştırıp elektrik enerjisi üretmeyi planladığı katı atık bertaraf tesisle ilgili kritik toplantı tarihi belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan ÇED dosyası incelemeye alınırken İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı ise 9 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.İzmir’de Harmandalı kapanıyor, yerine dev atık ve enerji tesisi planlanıyor. Proje için kritik ÇED toplantısı 9 Temmuz’da! 51 yıllık dev planın detayları ortaya çıktı.

Bakanlığa sunulan proje dosyasında ayrıntılar de yar alıyor. Buna göre, Menderes'e bağlı Gölova-Çakaltepe Mevkii'nde yapılacak projenin maliyetinin 196 milyon 890 bin TL olduğu ifade edildi. Yılbatu Elektrikk Üretim A.Ş tarafından yapılacak projede ayrıntılar yer aldı. 

ORMANLIK ALANDA

312 hektarlık ÇED sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’ nda “Orman Alanı” içerisinde kalıyor. Alanın 13,5 km kuzeybatısında Tahtalı Baraj Gölü yer alıyor.

Projenin ilk ÇED süreci Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden görüşün gelmemesi sebebiyle sonlandırılmıştı. İzmir’de Harmandalı kapanıyor, yerine dev atık ve enerji tesisi planlanıyor. Proje için kritik ÇED toplantısı 9 Temmuz’da! 51 yıllık dev planın detayları ortaya çıktı.

'51 YILLIK PROJE ÖMRÜ' 

Proje tanıtım dosyasında “Projeden faydalanacak Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçeleri’nden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İli Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi (24,667 MWm / 24,038 MWe / 33,745 MWt)’ nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacaktır. Rapor içerisinde nüfus ve atık projeksiyonları 51 yıllık proje ömrü dahilinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 2072 yılı atık projeksiyonu dikkate alınarak Yılbatu Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 3.600 ton/gün kapasiteli Mekanik Ayırma Tesisi, 2.326 ton/gün kapasiteli Biyometanizasyon Tesisi, 1.234 ton/gün kapasiteli Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi, 635 ton/gün kapasiteli Kompost Tesisi, 910 ton/gün depolama kapasitesine sahip, 8 adet lottan oluşan II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve elde edilen gazlardan enerji elde edilmesi amacıyla 24,038 MWe kapasiteli Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ nin kurulması planlanmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK? 

Projeden kapsamında Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçelerinden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İll Güney 2 Bölgesi Entegre Kati Atık Yönetim Tesisi'nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacak. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi'ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi' nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gida endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi' ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. Biyometanizasyon Tesisi'nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi'nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve isi enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *