İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Yerel Ege Üniversitesi'nde Nevruz Coşkusu! Türk Dünyası'nın Geleneksel Bayramı Şölen Gibi Kutlanacak

Ege Üniversitesi'nde Nevruz Coşkusu! Türk Dünyası'nın Geleneksel Bayramı Şölen Gibi Kutlanacak

Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı, Ege Üniversitesi'nde Türk Dünyası'nın geleneksel oyunları, ritüelleri ve coşkusuyla kutlanacak. Prof. Dr. Temizkan'dan Nevruz'un tarihi ve anlamı hakkında çarpıcı açıklamalar!

2 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Baharın gelişini müjdeleyen, Anadolu ve Orta Asya ülkeleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan Nevruz Bayramı, Türk kültüründe ve Türk Dünyasında önemli bir yere sahip. Yaklaşan Nevruz Bayramı’nın Ege Üniversitesinde coşkuyla kutlanacağını dile getiren Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, bu önemli gün ile ilgili bilgiler verdi.

Nevruzun kelime anlamına değinen Prof. Dr. Temizkan, “Nevruz, Farsça bir kelime. Anlamı ‘Yeni gün’ demek. Bayram olarak kutlanmasının nedeni, Kuzey Yarımküre ’de 21 Mart’ın bahar başlangıcı olması. Eski 12 Hayvanlı Türk Takvimi’nde de 21 Mart, yılın ilk günüdür. Nevruz, aynı zamanda Türklerin Ergenekon’dan demirden dağları eriterek tekrardan tarih sahnesine çıkış günüdür. Nevruz, yarı destansı, yarı mitolojik ögeleri içinde barındıran bir gelenektir. Türk kimliğimizin de önemli bir parçasıdır” diye konuştu.

“Nevruz, gelenekleri sonraki nesillere aktarma işlevi görür”

Nevruz Bayramı’nın Türk Dünyasındaki önemini anlatan Prof. Dr. Temizkan, “Türkistan’daki Türk Devletlerinde bu kültüre Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı gibi önem verirler. Hediyeleşmeler olur, ev ziyareti yapılır, at yarışları yapılır, Gökbörü (Kökbar) oynanır. Atalara ve tarihe saygı gibi gelenekleri sonraki nesillere aktarma işlevi olan güzel bir bayramdır. Vazgeçilmez ritüellerinden birisi ateşten atlamadır. Eski Türk inancında ateşin insanı kötülükten arındırdığına inanılır. Örneğin, Bizans Elçilik Heyeti, Göktürk Kağanının huzuruna getirildiğinde kötülüklerden arındırılsın diye iki ateş arasından geçirildi” dedi.

Ege Üniversitesinde bu yıl da Nevruz Bayramı’nın coşkuyla kutlanacağını dile getiren Prof. Dr. Temizkan, “Her sene üniversitemizde Nevruz etkinlikleri düzenleniyor. Bu yılki programımız Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında oluşturulan Aksakallar Heyeti’nin katılımıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin katılımı olacak. Etkinlik kapsamında geleneksel oyunlarımızdan topaç çevirme, aşık, dokuz kumalak gibi oyunlar oynanacak ve ateş üzerinden atlama, örs üzerinde çekiçle demir dövme gibi ritüel değeri olan etkinlikler yapılacak. Etkinliğimizi bu sene Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi önünde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *