İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Sağlık Ergenlikte Aşıyı İhmal Ederseniz, Sağlığınız Ciddi Risk Altında!

Ergenlikte Aşıyı İhmal Ederseniz, Sağlığınız Ciddi Risk Altında!

Ergenlikte aşı yaptırmak, ciddi hastalıklardan korunmanın tek yolu! HPV, difteri, tetanoz gibi hastalıklara karşı alınması gereken önlemleri keşfedin.

4 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Hayatın ilk aylarında ve erken çocukluk döneminde olduğu kadar ergenlik döneminde de aşılamanın devamı büyük önem taşıdığını söyleyen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, bu yaş grubundaki çocukların sıklıkla hastalandıkları zaman doktora gittiğinden aşı uygulamalarının bu dönemde sekteye uğrayabildiğine dikkat çekti. 

Aşılar çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi hastalıkları önlemenin en etkili yollarından biri. Etkin aşılama sayesinde çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, hepatit B ve hepatit A gibi çok sayıda bakteriyel ve viral enfeksiyondan korunmanın mümkün olabildiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, ülkemizde bugün pek çok enfeksiyonun artık görülmemesi ve unutulmasının aşı ve bağışıklama tarihimizin en önemli başarılarından biri olduğunu söyledi. 

ERGENLİKTE BU AŞILAR YAPTIRILMALI 

Ergenlik döneminde yapılan aşıların bireyin sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesi için önemli bir temel oluşturduğunu ve ergenlerin aşı takvimine uygun olarak aşılanması gerektiğinin altını çizen Doç Dr. Kara sözlerine şöyle devam etti: 

“Sağlık Bakanlığı önerileri doğrultusunda ilköğretim 8.sınıfta (10-12 yaş) erişkin tip difteri tetanoz aşısı hatırlatması olarak tek doz uygulanmalıdır. Bu dönemde aşılama erişkin tip boğmaca-difteri-tetanoz aşısı (dTap) şeklinde de uygulanabilir. Ergenlik döneminde boğmaca sıklığının arttığı göz önüne alındığında, bu uygulama ile boğmaca hastalığından da korunma sağlanmış olur. Ayrıca; 9 yaşından itibaren erkek ve kız çocuklarına HPV aşısı yapılması, meningokok hastalığı açısından bağışıklama ve özellikle risk grubundaki ergenlere yıllık influenza aşısı uygulaması önerilmektedir.” 

“HEM BİREYSEL HEM DE TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ” 

Ergenlik dönemi, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı ve vücudun birçok fizyolojik ve psikolojik değişim yaşadığı bir dönemdir. Dolayısıyla bu dönemde yapılacak aşılamalar hem çocuk hem de toplum sağlığı için büyük önem taşır” diye konuşan Doç. Dr. Kara, ergenlik dönemi aşılamalarının önemini şöyle özetledi: 

“Öncelikle bu dönemde bağışıklık sistemi hala gelişim aşamasında olduğu için yapılan aşılar, vücudu ciddi ve potansiyel hastalıklara karşı korur. Bunların başında da difteri, tetanoz, boğmaca (pertussis), menenjit, insan papilloma virüsü (HPV), hepatit B ve grip gibi bulaşıcı hastalıklar yer alır. Özellikle ergenlik döneminde yapılmasını önerdiğimiz HPV aşısı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlaması açısından ayrıca önem taşır. Aşıyla birlikte sadece çocukluk döneminde değil, kişilerin ileriki yaşlarda sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olunabilir ki bunun en güzel örneği hepatit B aşısının karaciğer kanseri riskini azaltmasıdır.” 

Aşılanmanın bireysel sağlığı korumasının yanında toplum sağlığının korunmasında da son derece elzem olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kara; 

“Ergenlerin aşılanması, toplumun genel sağlığını da korur. Toplumsal bağışıklık, aşılanmış bireylerin, aşılanmamış veya bağışıklığı zayıf olan bireyleri koruma altına alması anlamına gelir ki bu da hastalıkların yayılmasını önler” 

dedi. 

“AŞILAR İNSANLARI HASTA ETMEZ” 

“Bununla birlikte, tarih boyunca aşılar kendi başarılarının kurbanı olmuşlardır” diyen Doç. Dr. Kara;

“Aşı kararsızlığı/ karşıtlığının aşı uygulamasında aksaklıklara yol açması, unutulan pek çok enfeksiyon hastalığının maalesef yeniden ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” 

Dedi. 

 Son dönemlerde bunun etkisinin en çok, kızamık, boğmaca gibi hastalıkların yeniden artması ile kendini gösterdiğini hatırlatan Doç. Dr. Kara, 

“Aşılar, tıpkı bir kişinin enfeksiyon kapması durumunda olduğu gibi, bağışıklık sistemini antikor üretmesi için uyararak çalışır. Ancak bakteri ve virüslerden farklı olarak aşılar aslında insanları hasta etmez.” 

diye konuştu. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *