İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Sağlık Canlı Yayında Nadir Pankreas Vakası! Tıp Dünyası Bu Anı İzledi

Canlı Yayında Nadir Pankreas Vakası! Tıp Dünyası Bu Anı İzledi

Doç. Dr. Süleyman Günay, ENDOMED 2025’te canlı yayında DPDS hastasını tedavi etti. Nadir vakada uygulanan teknik tıp camiasında büyük ses getirdi!

3 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Medicana Sağlık Grubu Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Süleyman Günay, Akdeniz ülkelerinden endoskopi uzmanlarının katılımıyla düzenlenen ENDOMED 2025 Kongresi’ne katıldı. Kongre kapsamında Doç. Dr. Süleyman Günay, canlı yayında, Disconnected Pancreatic Duct Sendromu (DPDS) olan hastanın endoskopik tedavisini gerçekleştirdi. Doç. Dr. Süleyman Günay, DPDS’nin endoskopik olarak zorlu bir durum olduğunu belirterek, “Transgastrik drenaj tekniğiyle hastanın sağlığına kavuşmasını sağladık” diyerek, ENDOMED gibi platformların, bu tür nadir vakaların yönetiminde deneyim paylaşımı için oldukça önem taşıdığına dikkat çekti. 

İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Mısır, Fas ve Tunus gibi Akdeniz ülkelerinden yüzlerce hekimin katıldığı ENDOMED 2025 Kongresi kapsamında Medicana International İzmir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Günay’ın gerçekleştirdiği endoskopik tedavi canlı olarak yayınlandı. 47 yaşındaki kadın hastanın, safra yolu taşına bağlı gelişen şiddetli akut pankreatit sonrası pankreasta oluşan kist nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğünü anlatan Doç. Dr. Süleyman Günay, “Başlangıçta yapılan endoskopik ultrasonografi (EUS) eşliğinde kist drenajına rağmen, pankreas kanalının kopması (Disconnected Pancreatic Duct Sendromu-DPDS) nedeniyle kistler tekrarlamıştı. DPDS nadir ve zorlu bir vakadır. DPDS hastada, yemek sonrası şiddetli karın ağrıları, beslenme bozukluğu ve kilo kaybı, yaşam kalitesinde ciddi düşüş
gibi problemlere yol açmıştı. 

Canlı yayında gerçekleştirilen uygulamada transgastrik drenaj tekniğiyle; pankreas kistinin boşaltılması, kopuk pankreas kanalına yönelik stent yerleştirilmesi ve tekrarlayan kist oluşumunun engellenmesi sağlandı. İşlem sırasında katılımcı hekimlerle endoskopik tekniklerin incelikleri ve komplikasyon yönetimi üzerine interaktif bir tartışma da yürütüldü” diye konuştu.

DPDS, endoskopide sınırları zorlamaktadır 

"Disconnected Pancreatic Duct Sendromu, endoskopik olarak zorlu bir durumdur” diyen Doç. Dr. Süleyman Günay, “Bu vakada, transgastrik yaklaşım ile hastanın hem ağrıları giderildi hem de uzun vadeli bir iyileşme sunuldu. Operasyonun ardından hastada, ağrılarda belirgin azalma, beslenme durumunda düzelme, kontrol görüntülemelerde kistlerin gerilemesi gibi olumlu gelişmeler kaydedildi. Hastanın uzun vadeli takipleriyle kalıcı bir çözüm hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de endoskopik iş birliği yaratıyor 

ENDOMED gibi platformların, nadir vakaların yönetiminde deneyim paylaşımı için önemini vurgulayan Doç. Dr. Süleyman Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “ENDOMED 2025, Akdeniz bölgesindeki gastroenteroloji ve endoskopi uzmanlarını bir araya getirerek, yeni tekniklerin paylaşılmasını, klinik deneyimlerin tartışılmasını bölgesel iş birliklerinin güçlendirilmesini hedefliyor. Kongrede İtalya, Türkiye, İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi ülkelerden gelen uzmanlar, canlı vakalar eşliğinde bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Bu kongrede Disconnected Pancreatic Duct Sendromu gibi kompleks vakaların başarıyla yönetilmesi, Akdeniz bölgesindeki endoskopik standartların yükseldiğinin önemli bir göstergesi oldu.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *