İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Sağlık Aşı, Toplum Sağlığını Korur: Dünya Aşı Haftası'nda Kritik Uyarılar!

Aşı, Toplum Sağlığını Korur: Dünya Aşı Haftası'nda Kritik Uyarılar!

Aşılamanın toplumu nasıl koruduğunu keşfedin! Dr. Zehra Kardaş, Dünya Aşı Haftası'nda aşının hayat kurtarıcı gücünü ve 2025 yeniliklerini paylaşıyor.

2 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Aşılanan birey, hastalıktan korunmanın yanı sıra hastalığın toplumda dolaşmasını engelleyerek aşı olmamış kişileri de koruyor.

Aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı ve etkili sağlık uygulamalarından birinin olduğuna değinen Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kardaş, “Aşılanan birey, hastalıktan korunmanın yanısıra hastalığın toplumda dolaşmasını engelleyerek aşı olmamış kişileri de korur. Bağışıklama, sağlıkla ilgili kazanımlarla birlikte, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar.” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kardaş;

“Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası’nın amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı artırarak daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, böylece bu hastalıklardan kaynaklanan sekellerin ve ölümlerin önlenmesini sağlamaktır. Aşı haftası ayrıca, bağışıklamanın başarılarını kutlamak, kurtarılan hayatlar üzerindeki etkisini vurgulamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmeye yönelik çabaları desteklemek için önemli bir fırsat sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün

Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kardaş, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu senenin temasının “Herkes için aşılama insanlık için mümkün” olarak belirlendiğini söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kardaş;

“Ülkemizde bu yıl ayrıca, Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi’miz ile gebelik dönemi aşılamalarında uygulamaya konan yenilikler mevcuttur. 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ile 2008’den beri uygulanan 5 bileşenli karma aşıyı bir araya getiren 6 bileşenli karma aşı (tetanos, difteri, asellüler boğmaca, H.influenza tip b, inaktif polio, hepatit B), Nisan 2025 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır. Anneyi ve yenidoğanı, tetanos ve difteri hastalıklarından korumak amacıyla hâlihazırda gebelere uygulanmakta olan tetanos ve difteri (TD) aşıları, asellüler boğmaca aşısı bileşeninin de eklenmesiyle (TDAB) olarak güncellenmiş ve yine Nisan 2025 itibariyle her gebelik döneminde bir dozun TDAB şeklinde uygulanmasına başlanmıştır.” 

diye konuştu.

Aşılamanın her çocuk için yaşamsal olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Zehra Kardaş, “Her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *