İzmir Haberleri Eğitim Çeşme’de Proje Okulunda Skandal Atama: 3 Öğretmenin Görev Yeri Değiştirildi, Tepki Büyük

Çeşme’de Proje Okulunda Skandal Atama: 3 Öğretmenin Görev Yeri Değiştirildi, Tepki Büyük

Çeşme'de proje okulundaki 3 öğretmenin görev yeri değiştirildi. Sendikalar ve STK’lar tepki gösterdi: “Eğitimde liyakat değil, siyasi sadakat esas alınıyor.”

3 Dakika
Okunma Süresi

Proje Okullar kapsamında birçok il ve ilçede çok sayıda öğretmenin yerinin değiştirilmesi tepkilere neden olurken Çeşme'de de 3 öğretmenin yerinin değiştirilmesi tepkilere yol açtı. Çeşme'de 2 proje okulundan birisi olan Ulusoy Denizcilik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden 3 öğretmenin yerinin değiştirilmesi bir basın açıklaması ile protesto edildi.

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği ve Eğitim-İş Çeşme Temsilciliği tarafından yapılan ortak açıklamaya siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan ve görev yeri değiştirilen öğretmenlerden biri olan Eğitim-Sen Çeşme Temsilcisi Gülay Canbek, 2025 yılı atama sürecinin şeffaflıktan uzak ve liyakatsiz bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Canbek, 

"Proje okullarına yapılan atamalarda süreç; somut, ölçülebilir ve nesnel hiçbir kritere dayanmamakta; tamamen siyasi ve idari takdirle şekillenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı; kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni proje okullarına atayabiliyor. Bu, adalet duygusunu zedeliyor” 

dedi.

"Eğitimde Liyakat Yerine Siyasi Kadrolaşma" 

Canbek, proje okullarındaki öğretmen ve yönetici atamalarında siyasi sadakatin belirleyici olduğunu savunarak, mülakat sürecinin denetime kapalı olduğunu ve bazı sendika üyelerine ayrıcalık tanındığını dile getirdi. Canbek, “2025 yılı atamaları da bu tabloyu değiştirmemiştir. Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen ve eğitim yöneticisi hak ettikleri halde  

Bakanlık takdiri' sonucunda proje okullarına atanmamıştır. Bu tablo, yalnızca kişisel mağduriyet yaratmakla kalmıyor; aynı zamanda eğitimin niteliğini doğrudan etkiliyor. Atama yetkilerinin tamamen Bakanlık onayına bağlandığı mevcut sistem, liyakati tamamen ortadan kaldırmış; öğretmen ve yönetici atamalarını siyasal ve sendikal yakınlık zeminine indirgemiştir. Sendikamızın bu çarpık duruma yönelik hiçbir itirazı dikkate alınmamış; taleplerimiz ise yanıtsız bırakılmıştır” 

diye belirtti.Çeşme'de proje okulundaki 3 öğretmenin görev yeri değiştirildi. Sendikalar ve STK’lar tepki gösterdi: “Eğitimde liyakat değil, siyasi sadakat esas alınıyor.”

"Eğitim Kurumları İktidarın Arka Bahçesi Olamaz"  

Öncelikli olarak proje okullarının statüsünün keyfiyetten kurtarılmması gerektiği ifade edilen basın açıklamasında şöyle denildi:

"Hangi okulların proje okulu olacağı, illerde kurulacak bağımsız ve liyakat temelli komisyonlarca belirlenmelidir. Öğretmen atamaları, yönetici atama ve görev uzatma kriterleri liyakata dayalı olmalıdır. Görevlendirmeler, somut ölçütlere bağlanmalı; mesleki deneyim, hizmet puanı gibi kriterler esas alınmalıdır. Proje okullarına yapılacak atamalarda tüm yetkinin Bakan’a bırakılmasının, eğitim sisteminde eşitsizliği ve adaletsizliği derinleştirdiği açıktır. Milli Eğitim Bakanı’na tanınan ve keyfiyete neden olan bu yetkiler sınırlandırılmalıdır. Proje okullarına atanan öğretmenlerin yer değiştirme hakları sadece proje okulları ile sınırlandırılmamalı, genel tayin sistemi içinde değerlendirilmelidir. Eğitim kurumlarının, iktidarın siyaseten müdahale ettiği birer arka bahçe haline getirilmesine seyirci kalmamız mümkün değildir. Eğitim Sen olarak bu adaletsizliğe karşı hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir.  Tüm eğitim emekçilerini bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı birlikte mücadeleye davet ediyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *