İZMİR HABERLERİ
İzmir
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
İZMİR
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
MENÜ
İzmir Haberleri Sağlık Kanserle Savaşta Umut Veren Gelişme: Bilim Dünyası Ayakta!

Kanserle Savaşta Umut Veren Gelişme: Bilim Dünyası Ayakta!

Kanserle mücadelede dev bir adım atıldı! Yeni tedavi yöntemi hastalara umut olurken, uzmanlar bu gelişmenin detaylarını paylaştı.

3 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri

Ege Üniversitesinde, Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği (EMSA) Topluluğu iş birliğinde, Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serra Kamer’in moderatörlüğünde “Ulusal Kanser Haftası” adlı panel düzenlendi. Üç oturumdan oluşan panel 20 Mayıs Amfisinde gerçekleşti. Etkinliğe EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serra Kamer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Serra Kamer, “Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak her yıl Nisan ayında etkinlikler yapıyoruz. Bu etkinliklerde EMSA topluluğumuz da bizlere destek oluyor. EMSA, bizim için çok değerli. Bu etkinliği düzenledikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bugün uzman akademisyenlerimizden kanser ile ilgili bilgiler dinleyeceğiz” dedi.

Ulusal Kanser Tarama Programı’na değinen EÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Sert, “Meme Kanseri Tarama Programı’nın temel amacı, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan kanseri erken evrede tespit ederek ölüm hızını azaltmaktır. Rahim ağzı kanserinin risk faktörlerini; aşırı kilo alma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, düşük bağışıklık sistemi, sigara kullanımı ve yine tarama yaptırmamak olarak sayabiliriz. Kanserden korkmuyoruz, geç kalmaktan korkuyoruz”  dedi.

Panelin devamında meme kanseri hakkında bilgiler veren  EÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Özge Aslan;

“Kadınlarda en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Öyle ki her sekiz kadından birinde meme kanserine rastlayabiliyoruz. Ama son zamanlarda toplum olarak bilinç düzeyimizin arttığını düşünüyorum. Toplum bilinçlendikçe ilerleyen zamanlarda bu oranın daha da düşeceğine inanıyorum. Erken tanı için meme kanseri belirtilerine dikkat etmek gerekir. Kadınların ayna karşısına geçip, her âdetinin bitiminde memelerini kontrol etmesi gerekir. Memede; kanlı akıntı, meme cildinde değişiklik, meme başının çekilmesi ya da ele gelen kitle, memede portakal görünümü gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurmak gerekir” 

diye konuştu.

“Çok iyi bir ekibe sahibiz”

EÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fuat Kızılay ise;

"Bu iş bir ekip işi ve biz çok iyi bir ekibe sahibiz. Bu yüzden çok şanslıyız. Prostat kanseri en çok teşhis edilen ikinci kanserdir. İdrar yapmada güçlük, idrar yaparken ağrı ve yanma hissi, idrarda kan gelmesi, kemik ağrısı, alt pelvik bölgede ağrı gibi durumlar prostat kanseri belirtisi olabilir. Prostat kanserinde ırk, aile öyküsü, beslenme alışkanlığı, obeziteyi risk faktörleri arasında sayabiliriz” 

dedi.  

Panelin ardından Ege Üniversitesi öğrencilerine, Dr. Öğr. Üyesi Özge Aslan tarafından meme ve lenf muayenesi eğitimi içeren bir workshop düzenlendi. Etkinlik kapsamında öğrenciler, üniversitenin Radyoloji Bölümünü de gezerek bölüm hakkında bilgi aldı.Kanserle mücadelede dev bir adım atıldı! Yeni tedavi yöntemi hastalara umut olurken, uzmanlar bu gelişmenin detaylarını paylaştı.

Programın sonunda EMSA topluluğu üyesi öğrenciler, Doç. Dr. Fatma Sert, Dr. Öğr. Üyesi Özge Aslan ve Doç. Dr. Fuat Kızılay’a fidan bağışını temsil eden ödüllerini vererek "Teşekkür Belgesi" takdim edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *